Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Om Norheimsmia 

Historikk

Norheimsmia ligger i Fyresdal i Vest-Telemark. Denne vakre bygda har lange håndverkstradisjoner, og her er også noen av Skandinavias eldste gruver funnet. Midt i tettstedet er det nylig funnet økser, spyd- og pilespisser som stammer fra vikingtiden.

Fyresdal er også en av de bygdene i landet som kan fremvise flest middelalderbygninger.

I kommunen er det registrert en mengde blestergroper, så det er hevet over enhver tvil at her har smeden hatt en sentral posisjon.

Fra nyere tid har Ramsvatnbrødrene blitt viden kjent som fremragende knivsmeder, og deres blad er i dag etterspurt blant samlere.

 

I dag

I dag er Norheimsmeden leverandør av lafteverktøy, kopier av gammelt redskap, restaurering av verktøy, knivblad og mange andre håndsmidde pynte- og nyttegjenstander. Siden 2001 har han også blitt landskjent for sitt prosjekt med å smi brudepar i "Hymens lenker". I dag har Øivind Klausen stor smie på Foldsæ i Hauggrend, som ligger et par mil nord for Fyresdal sentrum.

Han er opptatt av å ivareta og bringe videre den gamle smikulturen, og arbeider på samme måte som norske bygdesmeder har gjort i generasjoner. Han har også undervisningslokaler, og har ofte opplæringsoppdrag i smedkunsten.

Øivind har levert en rekke kopier av gammelt redskap til Riksantikvarens restaureringssprosjekter og Håndverksregisteret. I den forbindelse er han også dokumentert på video. I tillegg har han bl.a. smidd spir til det nye Holmenkollen Kapell, og en rekke andre spennende enkeltoppdrag.

Det kan nevnes vikingøkser til Tusenfryd Fornøyelsespark, øksekopier til museer over hele landet, hengsler og torvholdkroker til Telemarkstunet som ble bygget til OL på Lillehammer etc.

Øivind er sønn av en smed. Han har fagbrev som smed, noe som borger for kvaliteten på hans arbeider. Han er i utgangspunktet byggmester, og la en 30-årig yrkeskarriere innenfor byggebransjen bak seg da han startet opp Norheimsmia i 1991. Norheimsmeden er idag en av landets få heltids, profesjonelle smeder, og hans høyeste ønske er å levere verktøy og andre produkter som tilfredsstiller kresne brukere.

Hans datter - Tone Norheim Klausen - har gått i lære i smia, og er 4. generasjons smed. Hun gikk opp til svenneprøven i 2013.

 

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn